Castellano Valencià

Arròs al forn

L'arròs al forn és un dels plats que, en les llars valencianes, es menja tant o més que la paella i, no obstant això, no té tanta fama com esta.

És un plat que s'elabora en cassola redona de fang amb fons pla (com antigament) posant-se la pràctica totalitat dels seus ingredients en cru (excepte les carns) i després introduint la cassola en el forn, d'ací el seu nom Arròs al forn (es pot cuinar en un altre tipus de cassoles, quadrada, rectangular, vidre, alumini, ceràmica, etc., però no està tan bo com en la de fang).

Hui en dia allò més habitual és tindre el forn en la casa, però antigament no era açò el normal, per la qual cosa es portava al forn públic més proper en el nostre poble o ciutat, ho solien portar les dones i/o els xiquets que pogueren portar eixe pes, portant la cassola amb tots els ingredients ja posats i en una lletera l'aigua (o el brou). A causa d'este anar i vindre del forn se li cridava també Arròs passejat.

De l'arròs al forn, igual que de la paella hi ha moltes formes d'elaboració: arròs al forn rossejat, amb el caldo de l'olla, arròs al forn amb crosta (uns minuts abans de traure del forn se li afegeixen uns ous batuts per damunt), arròs al forn de quaresma, arròs al forn amb abaecho i coliflor, arròs al forn amb carabassa, cassola al forn de Sant Antoni, arròs al forn amb tanda, etc.

Ingredients (per a 4 persones)

Preparació:

A banda de tindre ja preparats i a l'abast de la mà tots els seus ingredients el primer que farem és encendre el forn amb temps suficient perquè estiga a la temperatura adequada en introduir la cassola, aproximadament 180ºC.

Mentre es calfa el forn daurem en una paella, a foc viu amb l'oli d'oliva verge, les costelles i la cansalada degudament trossejades, (s'hauria de daurar en la cassola, però si ho fem en la paella la cassola ens durarà més temps ja que són quelcom difícils d'aconseguir).

Al mateix temps, en una olla, posem a bullir l'aigua, posem 1 litre que és un poc més d'aigua que la mesura perquè després no ens quedem curts al posar la quantitat adequada en la cassola, (també podem aprofitar i posar a coure els cigrons, si són els que teníem en remull).

Pelem les creïlles i les tallem a rodanxes de menys de mig centímetre (aproximadament) de grossor.

Introduïm en la cassola les creïlles a rodanxes, les botifarres, els cigrons cuits, l'arròs, el pebre roig dolç, el safrà o colorant alimentari i la sal i ho removem tot un poc.

A continuació se li afegeixen les costelles i la cansalada ja fregides (no cal posar-li oli del sofregit ja que després quedaria molt gras), en aquest moment es mescla tot molt be.

Ara tirem l'aigua bullint mesurant la quantitat que posem, o siga el doble menys una que d'arròs, com veureu jo utilitze un casset que és la mesura d'una tassa, així no em creme (la quantitat exacta d'aigua depèn de la seua duresa i del forn que tinguem).

Tornem a barrejar-ho tot i ara ja anem organitzant els ingredients al nostre gust, l'arròs, la carn i les creïlles ben repartits, i les botifarres donant-li la figura desitjada (a manera de decoració).

Posem el cap d'alls en el centre (prèviament llavada i sense pells soltes) i posem la tomata que ho haurem llavat i partit per la meitat.

Ho introduïm en el forn a una altura baixa o en la segona posició i, depenent del tipus de forn, el mantenim a 180º durant 40 a 50 minuts, (les primeres vegades que ho fem cal veure de tant en tant si ja no té brou, perquè de tracta d'un arròs sec i quelcom daurat per dalt i amb el gra solt), hi ha forns que en 30 minuts el tenen llest.

Quan ja estiga cuit traiem la cassola del forn i el deixem reposar 5 o 10 minuts i a la taula.

Bon profit.

NOTES: Recordem el que és fonamental, arròs bomba, botifarres de ceba valencianes, controlar la duresa de l'aigua (a València tenim una aigua molt dura) i la correcta quantitat d'aigua.

La quantitat de botifarres i de tomaca la podem variar al gust dels comensals.

Recepta de Corona Lage, transmesa per Adelina Cabo de SERRA (València).

^ Pujar ^